©iStockphoto.com/leospek

Descoperă cum temele păgâne își găsesc esența în muzica unor artiști iconici.

  1. Fleetwood mac

Multe zvonuri au susținut că Stevie Nicks, solista trupei Fleetwood Mac are legături cu vrăjitoria. Asta datorită influențelor mistice și mitologice, dar și a temelor quasi-spirituale abordate. Însă, artista a declarat pentru Rolling Stone[1] că se consideră de fapt foarte religioasă.

Versurile din melodia „The Chain” nu duc direct la idea de păgânism, dar armoniile create creează o atmosferă de transă. Pe de altă parte, videoclipul piesei „Rhiannon” începe prin cuvintele: „Acesta este un cântec despre o vrăjitoare galeză”; vrăjitoarea în cauză dă numele piesei. Stevie susține[2] totuși că numele cântecului nu are o legătură cu personajul mistic, ci cu un personaj dintr-o carte.

  • Black Sabbath

Trupa heavy metal a insinuat frecvent teme oculte în muzica lor. Cântecele lor au avut un rol de pionierat la introducea în pop culture de motive întunecate sau satanice. Instrumentele din piesele „Planet Caravan” sau „Black Sabbath” evocă o atmosferă hipnotică, asemănătoare stărilor induse de anumite ritualuri. Să nu mai spunem că versurile din cea de-a doua piesă descriu întâlnirea cu o prezență malefică.

  • Led Zeppelin

„Immigrant Song”, poate cel mai cunoscut cântec al trupei face referințe clare la mitologia zeilor nordici. Inspirația piesei vine de la o excursie în Islanda a lui Robert Plant[3], solist al trupei. Led Zeppelin a reușit să creeze o piesă care este puternică și evocatoare, fiind un omagiu adus unei epoci și culturi apuse.

  • Lana del Rey

Estetica vrăjitoarelor a fost abordată și de Lana del Rey. Aceasta a reinterpretat o piesă originală din anii 1960 pentru coloana sonoră a filmului horror „Scary Stories to Tell in the Dark” din 2019. În același timp se poate argumenta că întreaga estetică a artistei evocă o puternică imagine asociată cu misticul prin imagistica videoclipurilor ei și stilul personal.

  • MGMT

Melodia „Little Dark Age” conține elemente care pot fi asociate cu participarea la culte păgâne, cum ar fi versurile: „You’re one of us, or one of them”, „Just know that if you hide, it doesn’t go away.”. Videoclipul prezintă simbolurile ritualice ale unui cult. În tot asamblul său, cântecul subliniază capacitatea MGMT de a împleti misterul cu mesajele lor muzicale.


[1] https://www.rollingstone.com/music/music-news/stevie-nicks-magic-act-242776/

[2] https://www.thisisdig.com/feature/rhiannon-fleetwood-mac-song-story/

[3] https://au.rollingstone.com/music/music-lists/100-greatest-heavy-metal-songs-all-time-45771/back-in-black-ac-dc-45855/

By Denisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *