Sursa: Sphere Entertainment

Într-o lume în continuă evoluție, spațiile unde oamenii aleg să petreacă au trebuit să se adapteze noilor nevoi. În ultimii ani, tehnologia a revoluționat modul în care ne bucurăm de divertisment, iar spectacolele și evenimentele au fost transformate substanțial prin inovații incredibile.

Săli de spectacole inteligente

În 2023, la festivalul UNTOLD, duo-ul muzical “Tale of Us” au combinat muzica lor cu tehnologii vizuale de avangardă. Concertul nu a fost doar un spectacol auditiv, ci și un festin vizual cu proiecții și mapping video. Ecranele LED de mari dimensiuni amplasate în jurul scenei au afișat animații și efecte vizuale sincronizate cu ritmurile lor hipnotice, creând un cadru cinematic. Fanii au fost invitați să intre într-o experiență imersivă, în care granițele dintre realitate și lumea virtuală s-au estompat, făcând pentru toți cei prezenți o amintire memorabilă.

Sursă: TikTok @policeoftechno

Vizualuri din viitor

În era digitală hologramele au început să facă parte din spectacole. Imaginează-ți să vezi o trupă preferată creată prin holograme. ABBA a făcut chiar asta la Londra într-o arenă special construită. Membrii trupei au folosit costume de captare a mișcării, permițând înregistrarea detaliată a modului în care se mișcă și dansează. Pe parcursul a cinci săptămâni s-au folosit 160 de camere pentru a filma un set de 22 de melodii celebre. Mișcările reale ale membrilor trupei au fost capturate, dar pentru a recrea corpurile lor din tinerețe au fost folosite și dubluri. Se așteaptă ca acest turneu să continue și anul viitor și să ajungă în orașe mari precum Dubai, New York și Singapore.

Sursă: Youtube ABBA Voyage

Spectacole grandioase

Pe 29 septembrie, Las Vegas a găzduit un eveniment epic, atrăgând mii de oameni. Experiența a fost creată de un ecran exosferic, primul de acest tip. Cu toate acestea, clădirea a fost inaugurată pe 4 iunie 2023, de ziua națională a Statelor Unite ale Americii. A fost o experiență unică, accentuată de acest ecran exosferic și display-ul său uluitor. Exosfera este formată din aproximativ 1,2 milioane de discuri LED, amplasate la o distanță de opt inci una față de alta. Fiecare disc conține 48 de diode LED individuale, fiecare diodă având capacitatea de a afișa 256 de milioane de culori diferite[1]. Trupa irlandeză de rock U2 care a performat acolo a fost impresionată. Investiția de 2.3 miliarde de dolari în această tehnologie s-a dovedit a fi un real succes.

Sursa: Youtube Sphere

Sustenabilitatea întâlnește divertismentul

Festivalurile fără deșeuri sunt o nouă tendință care pune accent pe protejarea mediului înconjurător. Aceste evenimente promovează reciclarea și reducerea deșeurilor, asigurându-se că distracția nu are un impact negativ asupra planetei. Segmentul ADE Green 2023 a pus accentul pe cum ar putea să reducă risipa produsă de festivaluri și concerte. Reprezentanții Boom Festival, care au fost laureați cu numeroase premii „Outstanding Greener Festival”[1]. Festivalul portughez are loc o dată la doi ani și depune eforturi de fiecare dată pentru a reduce amprenta de carbon a evenimentului. Ei folosesc energie regenerabilă pentru a alimenta multe din zonele lor, organizează ateliere și discuții legate de mediu și sustenabilitate și promovează consumul conștient de apă[2].

Sursa: Amir Weiss for Boom Festival 2022

Update din 11 Noiembrie 2024:

The Sphere Las Vegas a înregistrat o pierdere de aproape 100 de milioane de dolari chiar după concertul de la deschidere.[1] Poate nu e un real succes.


[1] https://www.mensjournal.com/news/las-vegas-sphere-already-losing-boatloads-money

[1] https://www.archilovers.com/stories/30387/populous-designed-msg-sphere-the-world-s-largest-led-screen-transforms-the-las-vegas-skyline.html

[2] https://ineews.eu/boom-festival-honoured-with-sustainability-award/

[3] https://boomfestival.org/boom2023/environment/water/

By Denisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *